advent 2016

Voor advent-2016 ben ik gevraagd een schilderij te maken “dat groeit” en vandaag werd het eerste getoond tijdens de dienst. Advent gaat over hoop, verwachten, toeleven naar Kerst maar ook naar de Toekomst wanneer Christus weerkeert. In een donkere wereld verschijnt een licht, er is hoop: de Redder komt! Per zondag zal het schilderij “groeien”; het licht neemt toe.

Duistere tijden: het schilderij is nu heel donker – inktzwarte duisternis. Het rood besmeurde prikkeldraad verwijst naar het leed in de wereld, ver weg en dichtbij. Oorlogen, terreur, vluchtelingen, opgeworpen barrières, ziekte, relatieproblemen, afscheid, rouw … Toch is er hoop; er komt redding!

Ook het liturgisch bloemstuk past hierbij; eerst een sober geheel; een bloembol, een stronk, wat prikkeldraad. Passend bij het groeiende schilderij zal er meer licht en vreugde in komen. Zo leven we als gemeente op meerdere manieren toe naar Kerst; het feest van onze God die redding brengt in deze wereld vol nood. Na het aansteken van de eerste kaars zongen we “Als alles duister is.”

Elke week zal ik het nieuwe schilderij ook op mijn website tonen. Ze staan ook onder kopje galerie (nog beter te zien).

advent-2016 1 – Duistere Tijden. Zie ook onder kopje galerie.

advent-2016                                                                                             2016-12-04-12-18-11

Categories: Blog