Groei, bloei, leef!

Vallen en opstaan

Hoe ga jij verder als je valt? Je neemt je iets voor, wilt iets bereiken en dan komt er een fikse tegenslag… Afgelopen bijeenkomst van de VLA-training Orde in je leven hebben we de Certificaten uitgedeeld. Mooi te zien hoe blij mensen zijn. Goed te zien hoe ze (kleine) stap hebben gezet in de richting van hun doel. Uit de negatieve vicieuze cirkel zijn gestapt en meer zicht hebben gekregen op hun mogelijkheden en kracht. Dat is een mooi resultaat van de training. Nu gaan ze zelfstandig verder. En we hebben ook verteld over vallen, want dat hoort erbij als je dingen probeert te bereiken. Dat is niet leuk en werkt ontmoedigend. De enige manier om verder te komen is toch weer opstaan! Daar ben ik zelf in de loop van mijn leven ook ervaringsdeskundige in geworden.

Veranderingen door kanker

Het is weer mei. Mijn associaties bij het woord Lente zijn: nieuw begin, nieuwe mogelijkheden, kansen, bloesem, zon. Zomaar een greep. 1 mei 2013 was dat wel anders voor mij. Mijn leven werd stilgezet: diagnose borstkanker, agenda weg, plannen in de ijskast. Na de behandelingen mocht ik mijn leven weer oppakken. En dat ging en gaat met vallen en opstaan. Als je kijkt naar de vooruitgang over langere tijd ben ik erg blij met wat ik weer kan! Maar op het moment dat het tegenzit, dat het minder gaat, dan kan de moed me in de schoenen zakken.

Het leven wordt sowieso niet meer hoe het was. Ik ben dankbaar maar ik moet wennen aan mijn nieuwe zelf. Het is anders geworden: ander lijf, ander energielevel, soms frustrerend wat ik al wel wil maar niet kan, een hoofd dat snel duizelt in geroezemoes en drukte, werk dat niet meer mogelijk was maar ook nieuwe werkzaamheden. Ik wil/moet van mezelf veel. “Ont”moeten is de boodschap! Blij zijn met wat kan en stappen blijven zetten. Het is zoals het is, en soms is het gewoon even minder. Balans vinden in wat wel en niet kan. En al weet je dat die terugval bij de weg van herstel hoort – en bij de weg van nieuwe dingen doen, of dingen anders doen dan voorheen – toch vinden we het vaak lastig om dan weer je zelf bij elkaar te rapen en je te richten op het goede. Soms heb je ook even bemoediging nodig maar het is belangrijk vooral ook zelf weten hoe je daar weer uit kan komen. En dat kan ik delen in het geven van zo’n training.

Ontmoetingsdagen Als kanker je raakt

Tegenwoordig ben ik ook betrokken bij Stichting Als Kanker Je Raakt. Ik mag Ontmoetingsdagen creatief begeleiden. Ook hier kan ik mijn ervaring inzetten; levenservaringen op gebied van verlies en rouw, ziekte en mijn counselervaringen. En dan in het licht van het geloof. Mensen vragen me: “Vind je dat niet zwaar? Is het niet confronterend?” En dat is ook wel zo. Het is niet makkelijk. Maar het is ook bemoedigend, niet alleen voor deelnemers maar ook voor mij. Waar je geeft, ontvang je namelijk ook vaak heel veel. Er is herkenning, delen van ervaring, van geloofsvertrouwen en van twijfel enz. Samen zoeken naar de Hoop en kracht die er ook is. Zo’n dag is dus niet alleen maar verdrietig maar geeft juist ook kracht en voldoening. Daar moet ik dan wel weer voldoende rust achteraan plannen maar dat begin ik te leren.

Creatief: groei, bloei, leef!

En ik geef weer schilderles. Het zijn gewoon fijne ochtenden, niet beladen met emoties, gezellig ontspannen leren schilderen. Boetseren doet me goed en het maken van de lichtobjecten is fijn.

Het is nu 3 jaar na de donderklap van kanker in mijn leven. Ik ben weer bezig met mooie, zinvolle dingen. De bezigheden hebben minder structuur dan ik zou willen en ik moet afwachten hoe het loopt, of mensen zich aanmelden, cliënten komen e.d. Dat is onzeker en daar moet ik mee leren omgaan. En de onzekerheid als gevolg van kanker is er natuurlijk ook. Binnenkort komt de screening weer. Een week spanning en angst voor de uitslag hoort er dan bij. Voorzichtig plannen blijven maken… maar in mijn achterhoofd zit de datum van de uitslag… als het maar goed is… Toch wil ik niet blijven hangen in de angst. Ik mocht afgelopen maanden ook werken aan een schilderij in opdracht: Groei, bloei, leef! Hoopvol verder gaan vanuit zegenende armen. In de wetenschap dat die armen ook altijd onder ons en om ons heen zijn, wat er ook gebeuren zal!

 

Categories: Blog