Het is weer zover, vakantietijd. Uitrusten van dagelijkse harde werken, bijkomen, even andere dingen doen. Eindelijk even tijd voor elkaar. Voor de een betekent dat lange reizen maken, een ander snuift liever cultuur of luiert aan het strand of gewoon in de tuin. En daarna … uitgerust weer aan de slag. Maar het vreemde is dat binnen korte tijd velen alweer stress ervaren, aan elkaar voorbij lopen, geen echt contact meer hebben met wie er wezenlijk toe doet.  Een weekendje weg lijkt dan wel een oplossing; even relaxen. Maar ook dat helpt maar even…

Ons dagelijks leven meer voorzien van oplaadmomenten is echter ook een keuze. Niet altijd bereikbaar willen zijn. Niet altijd aardig gevonden willen worden en “nee” durven zeggen. Beseffen dat je niet onmisbaar bent. Kiezen voor wat werkelijk belangrijk is qua werk maar juist ook privé. En dan dus niet kiezen voor “druk, druk, druk” en “leuk, leuk, leuk”. Status, macht, bezit zijn geen warme deken wanneer moeilijke tijden komen. Op cruciale momenten zijn vrienden onmisbaar. Ziekten, ongelukken, rampen ze komen vaak zomaar onverwacht…

Laat je niet opslokken door je werk, de waan van de dag en sociale media. Je belangrijke relaties, man/vrouw, kinderen, goede vrienden, kunnen jou niet missen. Kennen ze jou? Ken jij hen? Kan je gedachten en gevoelens delen, samen dingen doen? Het opbouwen van een goede vertrouwensrelatie kost tijd en inzet. Echte aandacht, zonder gepling van je mobiel, je tablet e.d.  Face-to-face-contact, je stem echt laten horen. Dat kan slechts met een beperkt aantal mensen. Kiezen dus.

Wat was ik blij met de liefde en aandacht die ik afgelopen periode heb gekregen van man, kinderen en goede vrienden. Hechte relaties, vriendschappen kunnen alleen ontstaan door ervoor te kiezen. Mijn leven is nu noodgedwongen nog wat “traag” en dat is aan de ene kant fijn omdat ik voldoende tijd heb voor belangrijke sociale contacten. Langzaamaan hoop ik echter wel weer meer te kunnen gaan werken. Zorgvuldig kiezen is nodig i.v.m. een ander energiepeil. “Druk, druk, druk” is nooit mijn motto geweest en zal het ook niet worden.

Geniet van het gewone leven dat God geeft. Dat kunnen kleine dingen zijn: kijk eens naar de wolken, de zon, de bloemen, de wind in je haar, muziek. Zorg voor rust in je dag. Adem bewust, leef bewust en verlang niet naar steeds nieuwe kicks. Leef nu en zorg voor evenwicht in je dagelijkse tijdbesteding. Maak eens de balans op, misschien juist nu in deze vakantietijd. Waarvoor leef ik, voor wie, kan het misschien ook anders? Maak keuzes voor wie je er wil en kan zijn, welke bezigheden je wilt blijven doen naast je werk. Creëer “koestermomenten” met diegenen die werkelijk belangrijk zijn.

Een geweldig beeldend filmpje hierbij is: The empty picklejar

 

Categories: Blog