Waarom Schildertaal: beeldende counseling en kunst?

Schildertaal: beeldende counseling en kunst gebruikt een beeld als taal. Verwoorden wat je voelt kan moeilijk zijn. Soms blijf je bij woorden en kom je niet bij je gevoel.  Mijn kunst is soul art. Iets verbeelden: je innerlijk of iets uit de werkelijkheid om je heen op jouw manier vormgeven: schildertaal! Mijn werk (schilderijen en boetseerwerk) kunt u zien onder https://schildertaal.nl/galerie/. Sinds enige tijd boetseer ik ook:  o.a. lichtobjecten die hoop en kracht uitstralen. Zie ook onder https://schildertaal.nl/boetseren/

Creativiteit is altijd belangrijk geweest voor mij en daarom volg(de) ik enkele cursussen schilderen/boetseren en de opleiding Creatieve Handvaardigheid. Ik geef al jaren schilderles. Gewoon voor het plezier, even iets anders dan het dagelijkse werk. Samen gezellig bezig zijn, genieten van het proces: dat staat voorop.

Inzicht in je innerlijk

Identiteit is een belangrijk thema is voor mij. Ik vind het mooi mensen inzicht te laten krijgen in hun innerlijk, sterke en zwakke kanten, emoties en drijfveren. Zie ook https://schildertaal.nl/counseling-wat-is-het/

Daarom heb ik mij meer ontwikkeld op het gebied van coaching en counseling. Aansluitend bij mijn ervaring tijdens de schilderlessen heb ik de opleiding Kunstzinnige Counseling gedaan. Doel van counseling is: meer inzicht krijgen in jezelf, je gedrag, je gevoel. Bij Kunstzinnige counseling, ook wel beeldende of creatieve therapie genoemd, gebruik je het creatieve werk van de cliënt om hem/haar tot dieper inzicht te laten komen over zichzelf. Het beeldende is een duidelijke vorm van communicatie. Je hoeft absoluut geen kunstenaar te zijn: het gaat om het proces niet om het resultaat! Zie ook https://schildertaal.nl/creatieve-beeldende-kunstzinnige-counseling-of-therapie/

Als tutor begeleidde ik jongeren bij hun geloofstoerusting, persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. “Worden wie je bent” is het mooie doel van de Evangelische Hogeschool. Als je weet wie je bent, kan je bewustere keuzes maken in je leven.

Ik heb ook de Groundwork Coach opleiding integratieve therapie gevolgd. Door een prachtige mix van psychologische en bijbelse inzichten kunnen mensen leren meer te leven zoals God hen bedoeld heeft. Integratieve therapie geeft handvatten om echt van binnenuit te veranderen en te helen. Ik kan het combineren met beeldend werken.

Vind bij Schildertaal jouw eigen taal!

Omgaan met tegenslagen

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik wil hen helpen meer inzicht te krijgen in zichzelf, hun relaties tot anderen en God. Als je weet hoe je in innerlijk in elkaar zit, sta je sterker in het leven. Dat heb ik ook zelf gemerkt tijdens moeilijke fases in mijn leven. In 2013 kreeg ik borstkanker. Een tijd van intensieve behandelingen volgde. Een ervaring die mijn wereld op de kop zette, zwaar en heftig. In mijn blogs vanaf mei 2013 is hierover meer te lezen (zie https://schildertaal.nl/loslaten-en-borstkanker/) In schilderijen heb ik sommige ervaringen verbeeld. Loslaten, vertrouwen, afhankelijk zijn, gedragen worden… Woorden die de afgelopen jaren nog meer betekenis hebben gekregen. Langzamerhand pakte ik mijn werkzaamheden (deels) weer op. Stap voor stap je eigen weg gaan, je grenzen aangeven, met vallen en opstaan verdergaan: ik ken het vanuit ervaring!

Ook ben ik actief voor de Stichting Als kanker je raakt, die ondersteuning wil bieden als je met verlies en dood wordt geconfronteerd, juist op het gebied van zingeving- en geloofsvragen. In het gelijknamige boek van de stichting zijn o.a. schilderijen van mij ter illustratie gebruikt. En ik schrijf regelmatig in de nieuwsbrief.

Voor Voedsel Loket Almere heb ik een training ontwikkeld: de training biedt handvatten om orde in je leven te brengen, een nieuw begin te maken. Ik maak mensen bewust van hun gedachtenpatronen en het verband met hun gedrag, en hoe je dat kan veranderen. Ook krijgen ze praktische tips om meer orde in hun leven te krijgen. Door de training ontdekken deelnemers ook hun kwaliteiten en valkuilen. Ze leren dat verandering mogelijk is. Belangrijk is bij tegenslag steeds weer een nieuw begin te zoeken.

Mijn kracht

Het is mijn kracht om mensen bewust te maken van wie ze zijn. En om mijn ervaring te gebruiken om mensen in een moeilijke periode (bijv. ernstige ziekte, rouw, baanverlies) in hun leven bij te staan en te bemoedigen. Zie ook https://schildertaal.nl/counseling-voor-wie-identiteit-verlies-rouw/ Het blijft bijzonder te zien hoe mensen ontdekken dat er ondanks de moeiten, ook weer mogelijkheden zijn om het leven te vieren, te genieten, zinvol bezig te zijn! Leven is veranderen, meebewegen en in elke fase weer goede dingen ontdekken.

“Kracht door inzicht en ontspanning”  bij Schildertaal

Schildertaal: beeldende counseling en kunst

Ervaring coaching en counseling

Vrijwilliger Stichting Als kanker je raakt: begeleiding themadagen – gesprek en creatief. (2014-nu)
Zelfstandig (beeldend/creatief/kunstzinnig) counselor/coach: individuele begeleiding. (2010-nu)

Vrijwilliger Trainer Voedsel Loket Almere -Orde in je leven. (2015 – 2017)
Vrijwilliger kerkelijk pastoraat en jongerenwerk.
Tutor aan de Evangelische Hogeschool: begeleiding studenten bij hun geloofsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. (Traject 2012 – Traject 2013)
Coach bij Groundwork: een organisatie die christenen wil toerusten om tot innerlijke groei te komen. (2010-2013)
Vrijwilliger inloophuis ’t Parkhuys: creatieve begeleiding van mensen met kanker. (2009-2011)

Exposities

  • Open dag Gooise Academie Laren 15 april 2018 met groep
  • De Grote kerk te Zwolle 2016
  • Gereformeerde kerk Barneveld 2009/2010
  • Stadhuis Almere schilderclub 2009
  • Dorpshuis te Duivendrecht 26 september – 31 oktober 2008
  • Gezondheidscentrum Filmwijk met schilderclub 2007
  • Eindexamenexpositie SKE 2006 Spiegelingen