‘Ik leerde dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan. De dappere man is niet hij die niet bang is, maar hij die de angst overwint.’  – Nelson Mandela

De zesde kuur gehad! De laatste! Vanaf nu echt herstel mogelijk. Niet weer een opdoffer krijgen als je net wat opknapt… Niet weer de angst voor wat er nu weer boven je hoofd hangt bij zo’n kuur… jezelf bijeen rapen en weer gaan. Dit is een ander gevoel. Tegelijk ook vreemd. Afgelopen maanden stonden helemaal in het teken van de behandelingen. En vooral de chemotherapie, TAC-kuur, hakte erin. Dag voor dag, soms uur voor uur leven. Nu mag ik weer voorzichtig vooruit kijken. Wat ben ik MOE, hoe snel zal ik weer wat fitter zijn? Nu al bekaf van “Nederland in beweging” : ) Hoe bouw ik mijn conditie weer op? Wat hou ik over aan bijwerkingen…? Wanneer weer aan het werk? Hoe zal die toekomst eruit gaan zien…? Spannend.

Ik mag weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam, psychisch en emotioneel weer balans vinden. Kanker laat je niet zomaar even achter je. Volgende week gesprek met oncoloog, daarna driemaandelijks een gesprek met afwisselend de radiotherapeut en de chirurg, jaarlijks een mammografie. Controles blijven nodig, het is een verraderlijke ziekte. De verwachtingen zijn positief maar toch… We hebben alles gedaan wat kon en nu: proberen los te laten en te leven! Genieten van het mooie wat er is, blij zijn met het geschenk van leven. En al wisselen de stemmingen ook nog wel, ik voel nu ook weer echt diep van binnenuit intense vreugde. Kan weer plannen bedenken, beetje dromen.

Dwars door alles heen hebben we zo veel liefde en steun gekregen! Daar zien we Gods doorwerkende liefde in, zo bijzonder. En dat zal ook in toekomst nog nodig zijn maar toch wel anders. Een zwarte nacht is voorbij, ochtendgloren is er. En dan is het ook Advent! Het schilderij hierboven heet Liefde doorbreekt duisternis. Bij alles wat nog komen gaat willen we ons herinneren dat God erbij was, is en zal zijn! Dat besef wensen we iedereen toe, dan kan je angst onder ogen zien en moed vatten door te gaan!

 

Categories: Blog