Ervaringen verwerken

Verwerkend schilderen op een veilige plek. Dat kan ook bij mij. Soms kan iets je leven erg beïnvloeden. Bijvoorbeeld: rouw om een geliefde, een ziekte die maar niet overgaat, gemis, een nare gebeurtenis enz… Schilderen kan dan een middel zijn om het te verwerken, te helen, een plek te geven. Je kan het gebeurde niet ongedaan maken maar er wel beter mee leren leven. Verlies, rouw, gemis zijn vaak blijvend, ze zitten in jouw rugzak van het leven. Het is ook heel individueel, ieder gaat er op een eigen manier mee om; er is geen goed of fout hierbij. Wat is jouw behoefte? Weet je dat? Hoe uit je dat en bij wie kan dat? Je omgeving is soms niet begripvol, gaat er anders mee om, is het vergeten… Nare ervaringen kunnen ook zomaar weer voelbaar zijn, getriggerd worden, soms heel onverwacht. In verschillende fasen van het leven kunnen verlieservaringen weer naar boven komen, een ander aspect wordt dan opeens gevoeld. Als je beter weet hoe je met jouw rugzak om kan gaan is die beter te dragen. Zie ook: https://schildertaal.nl/counseling-voor-wie-identiteit-verlies-en-rouw/

Individueel of samen verwerkend schilderen

Ervaringen verwerken door schilderen kan in een individuele workshop. Maar ook met zijn tweeën. Het is verwerking door creatieve expressie. Ik begeleid je/jullie bij het schilderen en het emotionele proces door middel van gerichte persoonlijke vragen en hulp bij de schildertechnieken. Het is soms ook erg kwetsbaar en daarom is het dan goed met een vertrouwd iemand samen of alleen dit proces in te gaan. En er sterker weer uit te komen.

Je kan ook zelf of samen een schilderij maken ter herinnering aan iets moois, een levenservaring, een geliefde. Met meervoudige technieken kan je ook een klein voorwerp in het schilderij verwerken. Zo ontstaat een heel persoonlijke zichtbare herinnering! Ik begeleid je/jullie erbij. (Dit kan ook tijdens de gewone lessen maar dan is er niet echt ruimte voor persoonlijke begeleiding van het ervaringen verwerken.)

Opdracht

Je kan ook een opdracht geven aan mij om een kunstwerk (schilderen of boetseren) te maken met de herinneringen en/of een voorwerp van een geliefde. Dan is er goed overleg nodig.

Heb je belangstelling? Neem dan contact met mij op.

 

Een werk dat ik maakte toen mijn moeder stierf:

verwerkend schilderen bij naderend sterven