We zijn dankbaar: ons eerste kleinkind werd geboren: Anna. Wat een blijdschap geeft dat. Zo bijzonder, weer zo’n klein baby’tje in de familie te hebben. Daarnaast trouwde onze zoon: ook een prachtig feest. Genieten van een stralend bruidspaar op een prachtige herfstdag op een sprookjesachtige locatie. Voor hen had ik een lichtobject gemaakt met vlinders en bloemen. Een blij werk voor een blije gebeurtenis. Maar ook een boodschap erin: een rups moet zich uit een cocon worstelen om sterke vleugels te krijgen en een mooie vlinder te worden. Zo moeten wij in ons leven ook vaak door moeiten heen. En dan mogen we ontdekken dat we dwars door alles heen gegroeid zijn, sterker geworden zijn…

In een filmpje “The Butterfly circus” (van Nick Vuijcic) komt dit ook heel mooi naar voren. We gebruiken dit bij de training “Orde in je leven” voor klanten van het Voedsel Loket Almere. Elke keer is het gaaf te zien dat de klanten erdoor geïnspireerd raken om zelf ook niet te focussen op dat wat allemaal tegen zit maar ook de positievere dingen te zien en dankbaar te zijn. En dan stappen zetten om weer uit de negatieve spiraal naar boven te klimmen. Dat gaat met vallen en opstaan en is een proces dat tijd en geduld vraagt. En mildheid naar jezelf als het toch (weer) even niet lukt.

Levend Water Loop

Soms kunnen we de zin van leed echter moeilijk of helemaal niet ontdekken. Op de ontmoetingsdagen van SAKJR is er ruimte om samen te spreken over zingevingsvragen rond lijden. Ik heb als creatief leider ook weer mee mogen werken aan zo’n dag. Bemoediging, (h)erkenning, delen is voor de deelnemers erg belangrijk. Het gaat over grote dingen tijdens de gesprekken en het creatieve deel. Rouw over een geliefde, worsteling met God in het leed, gemis van het gezonde lijf, moeite met het andere leven na kanker, zoeken naar nieuwe mogelijkheden… Ik liet tijdens het creatieve deel mensen hun pijn verbeelden en (wie dat wilde) bij Jezus brengen. Daarnaast maakten ze een tastbare herinnering aan wat kracht kan geven en waar ze dankbaar voor zijn. Mooi om te zien hoe men na zo’n dag weer wat krachtiger naar huis gaat. Het werk van de stichting is gratis maar natuurlijk is er wel geld nodig voor de activiteiten. Daarom hebben we ook dit jaar weer een Levend Water Loop georganiseerd met onze kerkelijke gemeente. De opbrengst is voor SAKJR. En het is een mooi symbool voor het belang van aanmoedigen; bij zo’n sportwedstrijd maar zeker zo belangrijk bij ziekte en tegenslag. Mensen die om je heen blijven staan, blijven luisteren en niet oordelen maar er gewoon voor je zijn.

Bijzonder en dankbaar

In oktober hing een schilderij van mij, (N)ergens thuis, op een expositie georganiseerd door Platform Kerk &Kunst, in de grote kerk te Zwolle. Het was bijzonder om hieraan mee te mogen doen. En het schilderij is verkocht. Ik vind dat altijd speciaal, mijn werk komt bij mensen te hangen die er echt door geraakt zijn. Dat maakt het afscheid nemen van een werk wat makkelijker : )

Bemoedigen

Tijdens mijn schilderlessen zijn sommigen bezig met het maken van een mooie herinnering aan een overleden geliefde. Dat kan ook verwerken zijn. Bewust denken aan het mooie, het goede dat er geweest is. En dan daarmee wat moois maken ter herinnering, soms ook met dierbare voorwerpen erin verweven. Anderen maken gewoon iets wat ze mooi vinden. Het is gezellig en men geniet van het schilderen. Ook de individuele counseling om mensen (weer) waarbij mensen hun kracht weer mogen zoeken en (her)vinden, is zo fijn om te doen. Ik vind het prachtig om deze werkzaamheden zo weer op te pakken. Met allerlei ervaringen mijn rugzak, waarvan de gevolgen nog regelmatig merkbaar zijn en die ik moet (leren) accepteren, is mijn leven langzaamaan weer wat gewoner aan het worden. Oktober was dit jaar gewoon bijzonder en bijzonder gewoon!

Link The Butterfly Circus https://www.youtube.com/watch?v=YdAs_kchyYk

In Galerie foto’s lichtobject Vlinders

Categories: Blog