Waarom Schildertaal: beeldende counseling en kunst?

Wijnanda Heslinga: verwoorden wat je voelt kan moeilijk zijn. Daarom kan een beeld helpen. Mijn kunst is soul art. Ik wil iets verbeelden uit mijn innerlijk of iets uit de werkelijkheid om mij heen. Zo ontstaat “schildertaal“! Mijn werk (schilderijen en boetseerwerk) kunt u zien onder https://schildertaal.nl/galerie/. Sinds enige tijd boetseer ik ook. Zie ook onder https://schildertaal.nl/boetseren/

Creativiteit is altijd belangrijk geweest voor mij. Daarom volg(de) ik enkele cursussen schilderen/boetseren en de opleiding Creatieve Handvaardigheid. Ik geef al jaren schilderles. Gewoon voor het plezier, even iets anders dan het dagelijkse werk. Samen gezellig bezig zijn, genieten van het proces: dat staat voorop.

Inzicht in je innerlijk

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik wil hen helpen meer inzicht te krijgen in zichzelf, hun relaties tot anderen. Identiteit is een belangrijk thema is voor mij. Ik vind het mooi mensen door counseling inzicht te laten krijgen in zichzelf. Doel van counseling is: meer inzicht krijgen in je gedachten, gedrag, gevoel. Zie ook https://schildertaal.nl/counseling-wat-is-het/

Daarom heb ik mij meer ontwikkeld op het gebied van coaching en counseling. Ik heb de opleiding Kunstzinnige Counseling gedaan. Bij Kunstzinnige counseling gebruik je het creatieve werk van de cliënt om hem/haar tot dieper inzicht te laten komen over zichzelf. Het beeldende werk is daarbij een duidelijke vorm van communicatie. Je hoeft absoluut geen kunstenaar te zijn! Het gaat hier echt om het proces niet om het resultaat! Kunstzinnige counseling wordt ook wel beeldende counseling of creatieve therapie genoemd. Zie ook: https://schildertaal.nl/creatieve-therapie/

Als tutor begeleidde ik jongeren bij hun geloofstoerusting, persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. Als je weet wie je bent, kan je bewustere keuzes maken in je leven.

Ik heb ook de Groundwork Coach opleiding integratieve therapie gevolgd. Dit is een prachtige mix van psychologische en bijbelse inzichten. Integratieve therapie geeft handvatten om echt van binnenuit te veranderen en te helen. Ik kan het combineren met beeldend werken.

Vind bij Schildertaal jouw eigen taal!

Omgaan met tegenslagen

Als je weet hoe je in innerlijk in elkaar zit, sta je sterker in het leven. Dat heb ik ook zelf gemerkt tijdens moeilijke fases in mijn leven. In 2013 kreeg ik borstkanker. Een tijd van intensieve behandelingen volgde. Deze ervaring zette mijn wereld op zijn kop! Dit was zwaar en heftig. In mijn blogs vanaf mei 2013 is hierover meer te lezen. Zie https://schildertaal.nl/loslaten-en-borstkanker/ In schilderijen heb ik sommige ervaringen verbeeld. Loslaten, vertrouwen, afhankelijk zijn… Dat zijn woorden die de afgelopen jaren nog meer betekenis hebben gekregen. Langzamerhand pakte ik mijn werkzaamheden deels weer op. Dus ik weet uit ervaring wat het is om stap voor stap je eigen weg te gaan. Weer je nieuwe grenzen aan te geven. Met vallen en opstaan verder te gaan!

Ook ben ik actief voor de Stichting Als kanker je raakt. Deze Stichting biedt ondersteuning als je met verlies en dood wordt geconfronteerd, juist op het gebied van zingeving- en geloofsvragen. In het gelijknamige boek van de stichting zijn ook schilderijen van mij ter illustratie gebruikt. En ik schrijf regelmatig in de nieuwsbrief.

Voor Voedsel Loket Almere heb ik een training ontwikkeld. Deze training biedt handvatten om een nieuw begin te maken. Ik maak mensen bewust van hun gedachtenpatronen en het verband met hun gedrag. Daardoor kan je veranderen. Ook krijgen ze praktische tips om daarmee meer orde in hun leven te krijgen. Door de training ontdekken deelnemers ook hun kwaliteiten en valkuilen. Ze leren dat verandering mogelijk is. Belangrijk is bij tegenslag steeds weer een nieuw begin te zoeken.

Mijn kracht

Het is mijn kracht om mensen bewust te maken van wie ze zijn door middel van counseling. Daarom wil ik mensen in een moeilijke periode (bijv. ernstige ziekte, verlies en rouw) helpen en bemoedigen. Zie ook https://schildertaal.nl/counseling-voor-wie-identiteit-verlies-rouw/ Ik vind het steeds weer bijzonder dat mensen sterker worden. En dat zij mogelijkheden ontdekken om weer te genieten en zinvol bezig te zijn! Leven is veranderen en meebewegen. En in elke fase weer goede dingen ontdekken.

“Kracht door inzicht en ontspanning”

Wijnanda Heslinga beeldende counseling en kunst

Wijnanda Heslinga: ervaring coaching en counseling

Zelfstandig (beeldend/creatief/kunstzinnig) counselor/coach: individuele begeleiding. (2010-nu)

Stichting Als kanker je raakt: begeleiding themadagen – gesprek en creatief. (2014-nu)

Trainer Voedsel Loket Almere -Orde in je leven. (2015 – 2017)
Vrijwilliger kerkelijk pastoraat en jongerenwerk.
Tutor aan de Evangelische Hogeschool: begeleiding studenten bij hun geloofsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. (Traject 2012 – Traject 2013)
Coach bij Groundwork: een organisatie die christenen wil toerusten om tot innerlijke groei te komen. (2010-2013)
Vrijwilliger inloophuis ’t Parkhuys: creatieve begeleiding van mensen met kanker. (2009-2011)

Wijnanda Heslinga: exposities

  • Open dag Gooise Academie Laren 15 april 2018 met groep
  • De Grote kerk te Zwolle 2016
  • Gereformeerde kerk Barneveld 2009/2010
  • Stadhuis Almere schilderclub 2009
  • Dorpshuis te Duivendrecht 26 september – 31 oktober 2008
  • Gezondheidscentrum Filmwijk met schilderclub 2007
  • Eindexamenexpositie SKE 2006 Spiegelingen