De keuze: een boek over invloed en bevrijding van schaduwkanten in je leven.
Gevoelens mogen er zijn. Het is belangrijk ze te voelen, te uiten.
Tijdens onze vakantie zitten hier onze “schaduwkanten” op hun gemak in een campingstoeltje in de zon. In werkelijkheid is dat niet altijd zo. Nare gebeurtenissen laten hun sporen na. Je kunt ze negeren maar onbewust werken ze door. Verdriet, boosheid, angst kleuren dan onderhuids je leven. "De keuze" is een boek over de invloed en bevrijding van schaduwkanten in je leven. Rouwen, voelen en helen is de boodschap van Eva Eger. Gevoelens mogen er zijn. Het is belangrijk ze te voelen, te uiten. En dan ook weer los te laten en er niet in te blijven hangen.
Auschwitz
Eva Eger werd als jong meisje van 16 naar Auschwitz afgevoerd. Op haar 90ste schreef zij haar levensverhaal. Bijzonder om te lezen hoe zij in die hel wist te overleven en welke rol haar gedachten hierbij speelden. Het gaat echter over meer dan alleen die periode van haar leven. Het gaat ook over de invloed en bevrijding van schaduwkanten in je leven na een trauma. Ze beschrijft juist ook haar leven na dat jaar. Hoe zij toen met die zwarte, traumatische bladzijde in haar levensboek omging. Eerlijk, kwetsbaar. Hoe haar gedachten juist in de tijd erna haar tot gevangene maakten terwijl ze toen vrij was... Door te zwijgen, alles weg te duwen kwam ze niet verder.
Belemmerende gedachtenpatronen
Op je gemak zijn met je schaduwkanten, loslaten van je diepgewortelde belemmerende gedachtenpatronen, hoe doe je dat? Elk kind vormt in zijn of haar jeugd gedachtenpatronen. Bij het opgroeien kunnen dat goede manieren zijn om stand te houden als kind. Maar als volwassene kunnen die minder handig zijn. In elk mensenleven gebeuren moeilijke dingen. Je overtuigingen en gedachten over jezelf kunnen je belemmeren in hoe je daarmee omgaat. En dat werkt door in je relaties, je werk, je hele leven.
Inzicht in je schaduwkanten
Herfst is de tijd van loslaten. Bladeren verkleuren en laten los. Ze vormen voedsel voor groei na de winterperiode. Onder ogen zien van je schaduwkanten is niet altijd eenvoudig. Eerst moet je bij je zelf naar binnen kijken, je innerlijk onderzoeken. Denk aan vragen als: hoe denk ik, hoe handel ik? Wat maakt dat ik zo reageer? Hoe ga ik om met mijn verleden? Durf je ernaar te kijken of stop je het weg? Denk je dat je toch niet kan veranderen? En creëer je zo je eigen gevangenis?
Heling
Pas als Eva Eger werkelijk aan de slag gaat met haar innerlijk kan er heling en zelfs vergeving komen. Ze leert zichzelf, haar verleden volledig te accepteren. Verstopte gevoelens mogen er zijn, verdriet en boosheid (om wat gebeurd is maar ook om wat daardoor niet gebeurd is). Ze leert schaamte en schuld toe te kennen aan de daders. Ze gaat zichzelf en de daders vergeven. En dat werkt door, dat geeft groei. Ze werkt (nog steeds, op hoge leeftijd) als psycholoog en kan haar cliënten helpen uit hun eigen gedachtengevangenis bevrijden.
Keuze
Dat doet ze met wat ze zelf omschrijft als “keuzetherapie”. Dit houdt in dat haar cliënten (en de lezers van het boek) kunnen kiezen om te stoppen met overtuigingen en gedragingen die hen gevangenhouden. Te gaan kiezen voor helpende gedachten. Het verleden door te werken, los te laten en het leven betekenis te geven in het nu. Ze gebruikt haar verhaal en verhalen uit haar praktijk om haar psychologische inzichten te verduidelijken. Het is daardoor meer dan een overlevingsverhaal. Dit is een boek voor iedereen en leest goed. Het zet je aan het denken. Ze kan anderen helpen omdat ze zelf weet hoe ze vreselijke gebeurtenissen overwint en echte vrijheid heeft verworven. Het is een universele boodschap van hoop!